1.jpg (46.26K)
Number of downloads: 0
Cristian Gaţu este unul dintre foştii mari sportivi ai României care a ridicat săli întregi în picioare. A fost apreciat nu numai pentru rezultatele extraordinare pe care le-a obţinut cu naţionala, dar şi pentru faptul că a jucat pentru public, pentru spectacol. Ziua Naţională îi trezeşte amintiri, dar şi regrete, întrucât a ajuns la concluzia că România nu ştie să-şi exploateze bogăţiile, să se impună în afara graniţelor ţării la adevărata ei valoare, aşa cum a făcut-o, spre exemplu, chiar sportul care l-a făcut campion, handbalul.
De ce iubiţi România?
Iubesc România pentru că aici m-am născut şi am trăit, pentru că aici m-am bucurat sau am plâns la reuşitele, respectiv nerealizările ţării.
De ce nu iubiţi România?
N-aş putea spune că nu o iubesc, dar simt că ne-am pierdut ospitalitatea, suntem mai răi cu noi înşine. În '52 ne-am omorât caii, iar acum ne omorâm şi câinii. Nu ştim să ne valorificăm frumuseţile patriei noastre, iar lupta politică ne stresează.
Educaţia fizică în şcoli, o prioritate
Nominalizaţi câţiva paşi care ar trebui făcuţi, în viziunea dumneavoastră, astfel încât noi, ca naţie, să avem de câştigat.
Pot să vorbesc de anumiţi paşi care trebuie făcuţi din punct de vedere sportiv. Ar trebui să se reconsidere educaţia fizică în şcoli în aşa fel încât să nu se ajungă să vorbim despre generaţii bolnave fizic. Un principiu al lui Pierre de Coubertin spune că o minte sănătoasă există într-un corp sănătos. Mă uit azi cu multă tristeţe că avem copii deştepţi, medaliaţi la diverse discipline, dar gălbejiţi, cu artroze.
Ce ar trebui să descopere românii?
În primul rând ar trebui să redescoperim ospitalitatea, iar apoi să descoperim frumuseţile patriei. Suntem o ţară care a fost privilegiată de Dumnezeu. I-a dat şi munte, şi mare, iar aproximativ 50% din suprafaţă este împădurită.
Ce le-aţi recomanda în general oamenilor din ţară, străinilor care ajung să viziteze România?
Mănăstirile sunt un punct de atracţie. Le-aş recomanda tuturor zona Sucevei şi în general zona Moldovei, care impune şi o altă stare de spirit, mai paşnică. Totodată, aş recomanda să "alerge" prin munţii noştri, avem un relief pe care multe ţări şi l-ar dori. Iar dacă ne-am îmbunătăţi serviciile la Marea Neagră, le-aş spune să meargă şi pe litoralul românesc. Să-i lăsăm pe bulgari, pe turci, unde am observat că românii pleacă des în ultima vreme, şi să se oxigeneze pe meleagurile noastre.
De ce avem nevoie de autostrăzi?
Cum credeţi că suntem priviţi peste hotare?
Suntem priviţi aşa cum suntem şi reprezentaţi afară, prin oamenii care fură, prin cei care vorbesc urât despre ţara lor. Când prezinţi o carte de identitate în afara ţării, eşti privit cu reproş ca român. De asta nici nu prea îmi vine să mai ies din ţară. Simt că sunt părtaş la lucruri pe care nu le-am făcut.
Cum ne-am putea promova ca ţară?
Sportul poate fi cel mai bun ambasador al României, ne putem promova mai uşor prin rezultatele obţinute la competiţiile de anvergură. Apoi, prin bogăţiile naturale de care dispunem. Revin la relieful ţării, care ne ajută foarte mult. Depindem mult însă şi de finalizarea unor autostrăzi, că doar nu putem să-i plimbăm pe străini cu căruţa.
Sub comanda lui Gaţu, România a organizat Europeanul feminin din 2000, iar în 2007 a încercat să aducă şi un Mondial masculin. Proiect care a picat din cauza lipsei de infrastructură
Cristian Gaţu (66 de ani) este dublu campion mondial, în 1970 şi 1974. A evoluat şi la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, de unde a revenit cu medalii, bronz în 1972 şi argint în 1976. Un alt rezultat major a fost câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1977
Au mai rămas 7 zile până la startul CM de handbal
Lotul pentru Brazilia, prezentat azi oficial
Naţionala feminină ajunge azi la Bucureşti, după două zile de refacere la Cheile Grădiştei (judeţul Braşov). Cristina Vărzaru & Co vor fi prezentate azi oficial în cadrul unei conferinţe de presă, urmând ca mâine-dimineaţă delegaţia României să decoleze spre Brazilia, via Paris. Radu Voina (foto) pleacă la drum cu 18 handbaliste, cu o zi înainte de a începe Mondialul urmând să decidă în privinţa celor două fete care vor rămâne în afara lotului pentru primele jocuri din grupă. (Marius HUŢU)
Zece jucătoare de la Euro 2011 merg şi în Brazilia
România se prezintă în Brazilia cu aproape o jumătate de echipă schimbată faţă de cea cu care câştiga în urmă cu un an medalia de argint la Campionatul European. Din cele 18 fete care au evoluat anul trecut în Danemarca, acum se regăsesc în lot zece handbaliste. Cele mai importante absenţe sunt Cristina Neagu, Paula Ungureanu şi Ionela Stanca. În schimb, faţă de 2010 au revenit în echipă două nume care au multe turnee finale în spate, Carmen Amariei şi Ramona Farcău. (Marius HUŢU)
"Chimista" Vetkova n-a prins Mondialul
Rusia, deţinătoarea ultimelor trei titluri mondiale, şi-a anunţat echipa cu care va ataca un nou titlu mondial în Brazilia. Evgheni Trefilov se va baza pe o echipă cu multe nume sonore, în frunte cu Postnova, Bliznova sau Bodnieva, ultima readusă la naţională după câţiva ani de absenţă. De altfel, selecţionerul Rusiei a readus în echipă mai multe jucătoare care au luat titluri mondiale. N-au prins lotul însă alte două nume sonore, Kochetova şi Vetkova, ultima fiind jucătoarea Oltchimului. (Marius HUŢU)

Help